Utolsó poszt

A D3-vitamin használata ősszel és télen – miért olyan fontos? A kollagén fogyasztása hatékony módja ennek a fehérjének a kiegészítésének?

A kortizol az egyik legfontosabb stresszhormon, amelynek szintje az emberi szervezetben számos tényezőtől függ, beleértve az alvást, az étkezést, a pszichés állapotot és az életmódot. Az egyik olyan tényező, amely jelentős hatással van a kortizolszintre, az a fizikai aktivitás. Azt már tudjuk, hogy a rendszeres testmozgás számos pozitív hatással jár a szervezetre, de hogyan befolyásolja a kortizolszintet és milyen jelentőséggel bír ez az összefüggés? Erről lesz szó ebben a cikkben.

A kortizol szerepe a szervezetben

A kortizol a mellékvesék által termelt hormon, amely számos fontos szerepet tölt be a szervezetben. A kortizol hatása kihat a test minden szervére és rendszerére. A hormon hatással van a szív- és érrendszerre, a csontokra, az immunrendszerre és az anyagcserére is. A kortizol segít a szervezetnek felkészülni a stresszes helyzetekre. A hormon hatására a szervezetben felszabadulnak a glükóz- és a zsírtartalékok, hogy a szervezet szükség esetén energiához jusson. Emellett a kortizol hatással van a gyulladások csökkentésére is.

A kortizol szintjének mérése

A kortizolszint mérésére általában a vér, a nyál, illetve a vizelet vizsgálata szolgál. A kortizol szintje azonban napközben ingadozik, ezért a pontos eredmény érdekében a mérést legalább két alkalommal kell elvégezni. Az első kortizolszint mérését általában reggel éhgyomorra végzik, amikor a kortizol szintje a legmagasabb. Az egész napos szintméréshez pedig általában nyolc órára van szükség. A szakemberek általában a vérmintát részesítik előnyben a kortizolszint mérésére, mivel az általában pontosabb eredményeket szolgáltat, mint a nyál- és vizeletvizsgálat.

A fizikai aktivitás hatása a kortizolszintre

A fizikai aktivitás hatással van a kortizolszintre. A testmozgás során a kortizol szintje nő, mivel a szervezetnek szüksége van energiára, és a kortizol hatására felszabadulnak a szükséges tartalékok. Azonban a testmozgásnak nem csak negatív hatása van a kortizolszintre. A rendszeres testmozgás hosszú távon csökkenti a kortizolszintet, és csökkenti a stressz szintjét is. A kutatások azt mutatják, hogy a rendszeres testmozgás segít csökkenteni a kortizolszintet az idősebb korosztályban is.

A testmozgás intenzitása és időtartama is hatással van a kortizolszintre. Az intenzív és hosszú ideig tartó testmozgás során a kortizolszint emelkedése nagyobb lehet, mint az alacsony intenzitású és rövid ideig tartó testmozgás során. Ezért fontos, hogy a testmozgás megfelelően legyen időzítve, és az egyén fizikai állapotához igazodjon.

Az egészséges életmód és a kortizolszint

Az egészséges életmód, amely magában foglalja az egészséges táplálkozást, a rendszeres testmozgást, és az elegendő pihenést, segíthet csökkenteni a kortizolszintet. Az egészséges életmód javítja az egyén általános egészségi állapotát, és csökkenti a stresszt, amely szintén hozzájárul a kortizolszint csökkentéséhez.

Az alvás is hatással van a kortizolszintre. Az alváshiány és a rossz minőségű alvás emelheti a kortizolszintet, mivel az alvás hiánya is stresszhatásnak számít a szervezet számára. Az elegendő és jó minőségű alvás javítja az egyén általános egészségi állapotát, és segít csökkenteni a kortizolszintet.

A kortizolszint és az egészség

A magas kortizolszint hosszú távon káros hatással lehet az egészségre. Az állandó stressz és a magas kortizolszint kapcsolatban állhat számos egészségügyi problémával, beleértve az emésztési problémákat, az immunrendszer gyengülését, a csontsűrűség csökkenését, az alvászavarokat és a mentális problémákat is.

Az alacsony kortizolszint is problémákat okozhat az egészség szempontjából. Az alacsony kortizolszint az addison-kór nevű betegség tünete lehet, amely az egyik mellékvese elégtelenségéből adódik. Az alacsony kortizolszint szintén kapcsolatban állhat a pajzsmirigy problémákkal és más hormonális rendellenessége.