Utolsó poszt

A D3-vitamin használata ősszel és télen – miért olyan fontos? A kollagén fogyasztása hatékony módja ennek a fehérjének a kiegészítésének?

A rendszeres erőnléti edzések megkezdése előtt álló személy minden bizonnyal találkozik majd a különböző véleményekkel arról, hogy érdemes-e, érdemes-e speciális, sportolóknak készült fehérje-kiegészítőket használni. Vannak, akik szükségszerűnek, mások felesleges vegyszereknek tartják, amelyeket fehérjedús étrenddel lehet helyettesíteni. Hogy van ez a valóságban?

A testépítőknek rendkívül nagy mennyiségű fehérjére van szükségük minden nap, ugyanakkor étrendjük meglehetősen kis adagokra épül. Ez gyakorlatilag lehetetlenné teszi, hogy a szervezetet ebből a tápanyagból nagy mennyiségben biztosítsuk, még magas fehérjetartalmú étrend mellett is. Ezért valahogy pótolni kell ennek a mikroelemnek a hiányát. És erre valók a kondicionálók.

Miért olyan fontos a fehérje? Mert neki köszönhető, hogy lehet sovány izomtömeget gyarapítani. Ez az összetevő az emberi test fő építőköve. De érdemes megjegyezni, hogy a kiegészítők nem csak fehérjék, hanem egyéb mikroelemek is, amelyek megkönnyítik és hatékonyabbá teszik az edzést.

Mi különbözteti meg a kreatin-kiegészítőket?

Nehéz tagadni, hogy a testépítő edzést speciális tápanyagok segítségével kell támogatni. Felelősek az izomszövet növekedéséért, a szervezet regenerációjáért kimerítő erőfeszítések és nagyobb mennyiségű energia után. Azt azonban nem mindenki tudja, hogy a legnépszerűbb fehérje- és fehérje-szénhidrát-kiegészítők (gainers) mellett vannak olyanok is, amelyek fő összetevője a kreatin (kreatin-kiegészítők). Vizsgáljuk meg, mitől tűnnek ki.

Mi az a kreatin? Az egyik aminosav, 100%-ban természetes összetevő, mert az emberi szervezet építőanyaga. Ezért ez egy olyan komponens, amely a fehérjén kívül felelős a sovány izomszövet növekedéséért. De nem ez az egyetlen szerepe ennek az összetevőnek. Kiderült, hogy a kreatin fogyasztása az állóképességet is befolyásolja – nemcsak az izmokat, hanem az egész testet is. A kreatin-kiegészítők egyben kiegészítő energiaadagot is jelentenek, ezért a rendszeres edzés során szükséges. Fontos, hogy edzés után kreatint szedjünk.

A sportolók számára hasznos tápanyagok

A táplálékkiegészítők feladata, hogy támogassák a szervezetet, amikor az élet- vagy egészségügyi helyzet megkívánja. Ezért nyúl olyan sok sportoló tápanyagok és kiegészítők után. Szervezetük kemény erőfeszítéseknek van kitéve, ami azt jelenti, hogy egyre nő az összetevők és vitaminok iránti igény.

A tápanyagok segítenek a sportolók testének optimális formában tartásában és céljaik elérésében.

A sportolók izmai folyamatos munkának vannak kitéve, így nem csak tökéletesen edzettek, hanem fáradtak, sérüléseknek, sérüléseknek is ki vannak téve. Speciális keverékek fogyasztásával támogathatják az edzés utáni felépülést, aminek köszönhetően az izmok jobban pihennek és gyorsabban készen állnak a következő adag edzésre. A táplálkozási készítmények a sportolók izmait is védik, így kevésbé vannak kitéve a fájdalmas baleseteknek.

A táplálékkiegészítők fő feladata azonban az, hogy jótékony vagy tápláló összetevőket biztosítsanak. Leggyakrabban aminosavakból, vitaminokból, tápanyag- és ásványi anyagokból álló keverékek.