Utolsó poszt

A D3-vitamin használata ősszel és télen – miért olyan fontos? A kollagén fogyasztása hatékony módja ennek a fehérjének a kiegészítésének?

A fehérje minden élő szervezet alapvető építőköve, az ember vízmentes testtömegének 80%-át teszi ki, izomrostokat épít, így – felelős az izomtömeg fejlődéséért, befolyásolja az izmok rugalmasságát és munkáját.

Ki használ a legtöbb fehérje-kiegészítőt?

Először is a testépítők és a sportolók. A megnövekedett fehérjeigényük elsősorban a fokozott erőfeszítésből adódik, főleg a tervezett edzés során. A szervezet fehérjeszintjének hatékony kiegyensúlyozása érdekében a sportolók további étrend-kiegészítőket, azaz fehérje-kiegészítőket használnak, amelyek természetes kiegészítői a napi tápláléknak.

Az élelmiszerekben lévő nagy mennyiségű fehérje erősen befolyásolja az anyagcserét – az ilyen étrend különösen alkalmas sportolóknak. Fontos: a tápanyagokban lévő fehérjék több típusra oszlanak. Az első a tejsavófehérje, amely a leggyorsabban szívódik fel a szervezetben. Ekkor tejkazein. Nagyon lassan szívódik fel, ezért főként lefekvéskor fogyasztjuk.

Fehérje-kiegészítők – mi a szerepük?

A fehérje-kiegészítők sportolóknak, főként testépítőknek és hosszan tartó fizikai megterhelésnek kitett személyeknek szánt étrend-kiegészítők. Használatuk számos előnnyel jár – a szervezet természetes szükségleteinek kielégítése ezen összetevő iránt, valamint egy meghatározott izomtömeg felépítése.

Ez a fehérje, amely a szervezet fő építőköve – az emberi test vízmentes tömegének több mint 80%-át teszi ki. Ez a tápanyag elsősorban az izomtömeg kialakulásáért felelős. A fehérje rugalmassá teszi az izmokat is, azok megnyúlhatnak, összehúzódhatnak. Jelenléte a sportolók étrendjében felelős az anyagcsere jelentős növekedéséért.

A tápanyagokban található fehérjék több típusra oszthatók: a legfontosabb a tejsavófehérje, amely gyorsan felszívódik a szervezetbe. A tejkazein lassan szívódik fel a szervezetben, ezért leggyakrabban este fogyasztjuk. Fontos, hogy a fehérje vízszigetelés a legjobban felszívódik, azaz a fehérjék részekre bomlanak le. Az így összeállított étrend lehetővé teszi a megfelelő izomtömeg hatékony felépítését.

Univerzális fehérje-kiegészítők

Az izomzatával kiemelkedő fizikum felépítése általában időt vesz igénybe. Vannak, akiknek kevesebb is elég, de az izomszövet megfelelő, egészséges fejlődése meglehetősen hosszú távú folyamat. Természetesen fontos, hogy az edzésterv során fokozatosan növeljük mind az erőfeszítést, mind a gyakorlatok intenzitását.

Az edzőteremben tett látogatások vagy az állóképességi edzések során rendkívül fontos, hogy megfelelően közelítsünk mind az anabolikus, mind a katabolikus folyamatokhoz a szervezetben. Az előbbit serkenteni és az utóbbit gátolni teljes tudatossággal kell végezni. Fontos felismerni, hogy nem mindig tudjuk teljes mértékben kontrollálni testünk reakcióit.

Az anabolizmus felgyorsítása általában az étrend edzési igényekhez való igazításán alapul. A legtöbb sportoló és testépítő univerzális, kész tápanyagokra támaszkodik, amelyeket a gyártók gélek, vízben oldandó porok vagy praktikus kapszulák formájában állítanak elő. Másrészt, a katabolikus folyamatokat, amelyek teljesen természetes reakciók az intenzív edzésre, a legjobban minimálisra csökkenteni a közvetlenül lefekvés előtt vagy közvetlenül edzés után bevett táplálékkiegészítőkkel.