Utolsó poszt

A kollagén fogyasztása hatékony módja ennek a fehérjének a kiegészítésének? Miért olyan fontosak szervezetünk számára az omega-3 zsírsavak?

Azok az emberek, akiknek az edzőteremben töltött szolgálati idejét hónapokban vagy akár években számolják, gyakran tapasztalják az úgynevezett stagnálást. A stagnálás az izomtömeg építésének vagy a testzsír elvesztésének előrehaladásának hiánya. Mit tegyünk, ha nem tudunk előrelépni, és fogalmunk sincs, mit tegyünk?

Bizonyára az ilyen emberek többsége vágyik a karcsúsítással járó kaland elejére, amikor edzésről edzésre nagyobb súlyokat emelhet, és az izmok megfelelő ütemben kanalaznak. Azonban egy ilyen állapot nagyon könnyen újrateremthető az emberi testben. Amikor a pangás problémája érint bennünket, érdemes lehet megfontolni az edzés átmeneti megszakítását, ami lehetővé teszi szervezetünk regenerálódását.

A növekedés helyreállításában nagy szerepe lesz az úgynevezett izommemóriának, vagyis izmaink gyors visszanyerési képességének is. A pangás idején fogyókúrázó embereknek nem szabad túlságosan pánikba esniük, mert a fogyás folyamatának leállása teljesen normális. Ekkor érdemes óvatosan növelni az edzés intenzitását.

Motiváció az edzéshez

Bármi tervezésénél a motiváció nagyon fontos szerepet játszik. Nem csak például nyelvtanulásról vagy szakmai célokról van szó. Az edzőteremben és a diéta alatt is motiváljuk magunkat. Kiderült, hogy törekvéseinknek nagyon fontos eleme, hogy szép alakunk legyen. Gyakran kiderül, hogy nagyon gyorsan feladjuk, még akkor is, ha a tervünket szakember készítette, és a diétát a legjobb dietetikus készítette.

A motivációnak különböző módjai vannak, és mindenkinek meg kell találnia a saját útját. Vannak, akik leginkább a család és a barátok támogatását értékelik, míg mások számára fontos, hogy edzés után vizualizálják testüket. Vannak, akik például szakítás után jönnek konditerembe, amikor meg akarják mutatni volt párjuknak, hogy egyáltalán nem érdekli őket.

Az ilyen emberek azonban gyakran gyorsan feladják az edzést. Tehát valami racionálisabb és hosszú távú motiváció legyünk. Meg kell találnunk egy elérhető célt, és mindent meg kell tennünk annak érdekében. Ellenkező esetben könnyen leesünk, és visszatérünk a régi életmódunkhoz.

Edzési tervek

Az élet minden területén, ha a legjobb eredményeket akarjuk elérni, és a lehető leghatékonyabbak akarunk lenni, legyen tervünk. Ugyanez a helyzet az álomfigura hajszolásával. Minden embernek, aki sportol, akár az edzőteremben, akár otthon, megvan a maga célja. Nagyon jó valahova leírni, hogy valóságosabbnak tűnjön.

Az edzésterv nagyon sokat segít e cél elérésében. Készíthetünk ilyen tervet magunk is, vagy igénybe vehetjük egy személyi edző segítségét, aki megcsinálja helyettünk. Egy ilyen terv elkészítésekor ne csak egy célt tartsunk szem előtt, hanem a saját képességeinket és az egészségünkkel való törődést is.

Mindegyik izomcsoportot hetente kétszer-háromszor kell tornáztatni. Ha egy adott tételnél több edzés van, túledzés fordulhat elő, és így közel áll a sérüléshez. Igényeinktől függően érdemes heti két-három alkalommal kardió edzést is beiktatni edzéstervünkbe. Segít az állapotunk gondozásában.