Utolsó poszt

A kollagén fogyasztása hatékony módja ennek a fehérjének a kiegészítésének? Miért olyan fontosak szervezetünk számára az omega-3 zsírsavak?

A napi étrendben azon túl, hogy fontos, hogy hányszor és mikor eszünk, az is fontos, hogy mit eszünk. Gyakran, különféle helyzetekben hallani, hogy a mediterrán étrend az egyik legjobb, és az azt követő emberek sokáig élnek és egészségesek. Miért?

Elsősorban könnyed konyha, annak a klímának köszönhetően, amelyben az ezeket az árukat napi szinten kedvelők élik. Főleg gyümölcsből, halból, tenger gyümölcseiből, darából és természetesen vörösborból áll. Minden zsírt olívaolajjal helyettesítenek, és egyáltalán nincs benne sertéshús.

Az összetevők egy dolog, a készítmény más. Itt egyáltalán nincs sütve semmi. A legnépszerűbb hőkezelési technikák a gőzölés vagy grillezés. Ezek az utóbbi időben nagy népszerűségnek örvendő mediterrán konyha titkai, amelyek segítenek új és jobb étkezési szokások megismertetésében.

Fehér vagy vörösbor – hogyan vigyázzon saját egészségére

Tekintettel arra, hogy a borok fogásokkal való felszolgálásának szabályai lassan elavulnak, igyunk olyanokat, amelyek nem csak ízlik nekünk, de az egészséges életmód megtartását is segítik. Valamikor a bor felszolgálásának címkéje nagyon szigorú volt. Ma már szinte nincsenek szabályok: vörösbor – vörös hús vagy fehér bor – halak és tenger gyümölcsei.

Tehát melyiket válasszuk, ha ilyen szabadságunk van? Az orvosok és a táplálkozási szakemberek egyetértenek abban, hogy a vörös. Miért? Elkészítési módja, és így tápértéke miatt. A vörösbor a szőlő héjával együtt történő macerálásával készül, ennek köszönhetően több mikro- és makroelemet tartalmaz.

Másrészt a fehér főként gyümölcslé, még az erjesztési lépés elhagyásával is. Amint látja, maga a borkészítés folyamata óriási hatással van annak ízére és egészségi állapotára. Ha csak van választásunk – igyunk vörösbort. Naponta legfeljebb egy pohár.

Hogyan hat a vörösbor egészségünkre

Az, hogy a vörösbor jobb hatással van egészségünkre, mint a fehérbor, régóta ismert. Azonban nem mindenki tudja, miért. Sietek a válasszal. A vörösborban található tulajdonságok, elsősorban a polifenolok csökkentik a „rossz” koleszterinszintet, csökkentik a vérrögök kialakulásának kockázatát, és növelik a vénák fényét, ami jobb véráramlást eredményez.

Mindezen kisebb tulajdonságoknak köszönhetően arra a következtetésre juthatunk, hogy egy pohár vörösbor időnkénti megivása csökkenti a szívroham és a szélütés kockázatát. Ezenkívül a borban található tanninok rákellenes tulajdonságokkal rendelkeznek. Ennek oka, hogy harcolnak a szabad gyökök ellen, a rák kialakulásáért felelős sejtekkel.

Egy további, a vörösbornak tulajdonított baktériumölő hatás. Ezért ha van választásunk, igyunk vörösbort. Ugyanakkor ne feledje a mértékletességet, mert napi egy pohárnál több pont az ellenkező hatást váltja ki.