Utolsó poszt

A kollagén fogyasztása hatékony módja ennek a fehérjének a kiegészítésének? Miért olyan fontosak szervezetünk számára az omega-3 zsírsavak?

A szénhidrát-kiegészítők a fehérje-kiegészítők mellett az egyik legkeresettebb étrend-kiegészítők, különösen a sportolók körében. Az ilyen típusú tápanyagokat gyakorlatilag minden aktív ember használja, aki megfelelően szeretné kiegészíteni étrendjét: testépítők, állóképességi sportolók, fitneszben dolgozók.

Miért olyan nagy az érdeklődés az ilyen típusú tápanyagok iránt? Mindenekelőtt ez a termék sokoldalúságának köszönhető – a nagy mennyiségű szénhidrát pozitív hatással van az edzés minőségére és a testre. A szénhidrátok lehetővé teszik a mozgáshoz szükséges energia előállítását. A cukrok által biztosított további adagok energiát használnak fel arra, hogy edzés közben még keményebben dolgozzanak.

A megnövekedett edzésidő elsősorban izomnövekedést jelent. A szénhidrát-kiegészítők az edzés utáni regenerációs folyamatra is pozitív hatással vannak. Fontos, hogy ezek a termékek edzés előtt és után is fogyaszthatók. Az adagolást az edzés intenzitásához és időtartamához kell igazítani.

Szénhidrát-kiegészítők – hogyan kell használni?

A szénhidrát-kiegészítők speciális célú termékek, de nem csak az állóképességi sportolók számára készültek, hiszen a szénhidrát magas koncentrációja lehetővé teszi a testmozgáshoz vagy a szervezet regenerációs folyamataihoz szükséges további energia beszerzését.

Az ilyen típusú étrend-kiegészítőkben a szénhidrátokon kívül kis mennyiségű fehérjét, ásványi sókat és vitaminokat is találunk. Hogyan működnek a szénhidrátok? Miután a szénhidrátok újjászülettek, glükózzá alakulnak. A glükóz az ember fő energiaforrása. Ami a fokozott fizikai igénybevételnél fontos, hogy a szervezet nem a fehérjékből, hanem a cukrokból vesz fel energiát.

Ha a szervezetben hiányzik a szénhidrát, akkor az izmokat építő fehérjékből nyerik az energiát, ami ezek kimerüléséhez vezet. Olyan összetételű balzsamot érdemes választani, amely lehetővé teszi az energia gyors vagy lassú felszabadulását – olvassuk el a termékek összetevőit! Az ilyen típusú étrend-kiegészítők edzés előtt és után is használhatók – minden az egyéni preferenciáktól függ.

Hogyan hatnak a szénhidrát-kiegészítők az egészségre?

Sokan kíváncsiak a kiegészítők sportolók egészségre gyakorolt ​​hatásaira. A szénhidrát-kiegészítők feladata, hogy a szervezetet az energiatermeléshez szükséges glikogénnel látják el. Ez az összetevő felelős az izmok megfelelő működéséért. Milyen folyamatok zajlanak le a szervezetben fogyasztásuk után?

A tápanyag felszívódása után az összetevők glükózzá alakulnak, amely a szervezet minden sejtjének energiával való ellátásáért felelős. A szervezetben lévő kis mennyiségű glükóz miatt a szervezet aminosavakból, azaz fehérjékből nyeri az energiát. Ez a helyzet elsősorban az izomtömeg kimerüléséhez vezet. Ez a helyzet rendkívül nemkívánatos, különösen azok számára, akik állandó izomtömeget szeretnének építeni, például a testépítők számára.

A szénhidrát-kiegészítők edzés előtt és után is fogyaszthatók. Itt azonban van egy szabály: a legjobb, ha a befejezés után 30 perccel veszed be őket. A szénhidrát-kiegészítők támogatják az izmok munkáját és hatékonyan meghosszabbítják a munkaidőt. Ennek köszönhetően maga a képzés is bővíthető.