Utolsó poszt

A D3-vitamin használata ősszel és télen – miért olyan fontos? A kollagén fogyasztása hatékony módja ennek a fehérjének a kiegészítésének?

A szénhidrátok jól ismert ellenségei mindenkinek, aki megpróbál betartani a diétát. Az izomtömeg jelentős növekedéséért küzdő emberek számára azonban értékes szövetségesek. Ez magyarázza a szénhidrát-kiegészítők óriási népszerűségét a sportvilágban.

Ezek szerves kémiai vegyületek, amelyek többek között cukrokat, cukrokat és szacharidokat tartalmaznak. A szénhidrátok, ahogy a neve is sugallja, a szén-, hidrogén- és oxigénatomok kötődésének a hatása. Egyes szénhidrátokat a szervezet felszívja, másokat jobb elkerülni. Hatalmas, de gyorsan égő energiaforrást jelentenek, ami azt jelenti, hogy gyakran kell újratölteni.

Sok sportoló a szénhidrát-kiegészítőkre összpontosít. Ennek oka:

  • könnyű asszimilációjuk a szervezetben,
  • gyors energiaszállítás,
  • az izomtömeg felgyorsítása,
  • az ilyen típusú készítmények nagy választéka

A férfiaknak fontos a tekintélyes alak. A hölgyek nem biztos, hogy elégedettek az ilyen típusú kiegészítők hatásával.

Szénhidrát kiegészítők

Az eredmények optimalizálása érdekében az izomtömeg növelésével járó sportot űzők étrend-kiegészítőket és étrend-kiegészítőket szednek. Rendszeres edzéssel, az egyes izomcsoportok megfelelő megerőltetésével kombinálva ezeknek a készítményeknek a szedése jelentősen megkönnyíti a cél elérését. Az ilyen kiegészítők egyik csoportja a szénhidrát-kiegészítők, közismertebb nevén Carbo. Ez a rövidítés az angol szén szóból származik, amely a fehérjék egyik alapvető eleme.

Ezek a készítmények gátolják a katabolikus folyamatokat az izomszövetben. Ennek eredményeként a sejtek gyorsabban regenerálódnak, ugyanakkor az intenzív edzés során keletkező káros anyagcseretermékek szabadulnak fel. Ez lehetővé teszi az izomtömeg optimális növekedését, ugyanakkor az edzést végző személy nem érez fájdalmat vagy erőcsökkenést ezekben a szövetekben.

A Carbo-kiegészítők összetételében található, könnyen emészthető szénhidrátok hatására fogyasztásuk után gyorsan megemelkedik a vér glikogénszintje. Ez az anyag az alapvető „üzemanyag”, amelyet az izmok használnak a hosszan tartó és intenzív edzés során. Emiatt egyes sportolók nem csak edzés után, hanem a sorozatok között is szedik ezt a fajta kiegészítőt.

A szénhidrát-kiegészítőket azonban nem csak olyan embereknek szánják, akiknek célja csak egy nagy izomtömeg felépítése. Azok a sportolók is szívesen vállalják azokat, akik olyan szakágakat képviselnek, ahol fontos az izomállóság. A kerékpárosok vagy futók fejlesztik izmaikat, hogy hasznot húzzanak az erőből, de az állóképességből is. Az emésztési folyamat során a szénhidrátok elégetése nagy mennyiségű energiát szabadít fel, ami annyira szükséges a verseny útvonalán. Az ilyen típusú tápanyagok további előnye, hogy a hagyományos ételekkel ellentétben nem maradnak meg a gyomorban, így nem okoznak elnehezülést. Az emésztési folyamat hatására a vér a gyomorba kerül, így kevesebb oxigénnel látja el az izmokat.

Tömeges tápanyagok – zsír helyett izom

Sokan úgy döntenek, hogy elkezdik az edzőterem látogatását, hogy megszabaduljanak a bőr alatti felesleges zsírtól. Függetlenül attól, hogy esztétikai vagy egészségügyi okok, érdemes megfontolni az edzés támogatását megfelelő étrend-kiegészítéssel. Az ömlesztett kiegészítők a piacon elérhető készítmények egyik típusa.

Tartalmaznak többek között glükózt, maltodextrint és fehérjekoncentrátumokat, aminek köszönhetően gyors izomtömeg-növekedést okoznak, ugyanakkor ezek a termékek nem rakódnak le zsírszövet formájában. További összetevők még az égést is támogathatják, ami ráadásul felgyorsítja a kívánt hatás elérését. Azonban feltétlenül emlékezni kell arra, hogy ilyen hatások csak intenzív és rendszeres edzéssel érhetők el. Ellenkező esetben a tápanyagokkal bevitt felesleges kalóriákat a szervezet elraktározza, nem pedig edzés közben elégetni. Első körben ezek glikogénraktárak lesznek, edzés közben kimerülnek, majd a zsírsejteket pumpálják. Ezért olyan fontos megjegyezni, hogy a tápanyagok támogatják a testmozgást, de nem helyettesítik őket.

Az ömlesztett tápanyagok szénhidrátot és fehérjét egyaránt tartalmaznak. Mindkét összetevő aránya eltérő az egyes készítményekben, így könnyen kiválaszthatja az igényeinek leginkább megfelelőt. Az edzés különböző fázisai és a különböző célok, amelyeket az edzők el szeretnének érni, azt jelentik, hogy az egyes összetevőkre vonatkozó követelmények eltérőek. Egy bolti alkalmazott vagy egy sporttáplálkozási szakember könnyedén hozzáigazítja az étrend-kiegészítőt az igényeinknek. A fehérje, az izomszövet fő építőköve 40-55% között mozog az ilyen típusú készítményekben. A tömeges táplálékkiegészítők leggyakoribb fehérje-szénhidrát aránya 1:2 és 1:3. Ez annak a feltételezésnek köszönhető, hogy bizonyos mennyiségű fehérje (izom) előállításához a szervezetnek megfelelő mennyiségben kell felvennie ezeket az összetevőket a megfelelő arányban.