Utolsó poszt

A D3-vitamin használata ősszel és télen – miért olyan fontos? A kollagén fogyasztása hatékony módja ennek a fehérjének a kiegészítésének?

Egyes edzők folyamatosan azon töprengenek, hogy érdemes-e leírni bizonyos, edzéssel kapcsolatos kérdéseket, vagy jobb elkerülni. Úgy tűnik azonban, hogy az első lehetőségnek határozottan több előnye van. Miért? Nagyon könnyű. Bármely ciklus megkezdése előtt hasznos feljegyezni például a derékbőségét.

Ha fogyni szeretnénk, akkor írjuk fel a „kezdeti állapotot”. Ezután minden következő egységnek eredményt kell hoznia. Persze elsőre nem lesznek túl nagyok. Egy idő után az eredményeknek jelentősen különbözniük kell egymástól. Ennek köszönhetően biztosak lehetünk abban, hogy az edzőteremben végzett munka nem megy kárba.

Egy kicsit másképp is láthatod a fejlődésedet. Az önmagunkról készült képek készítése jó motivációs tényező. A ciklus megkezdése előtt készítsen egy fényképet, és hasonlítsa össze a fényképpel, például egy hónapos edzés után. A hatásoknak már érezhetőnek kell lenniük. Ez még lelkesebbé teszi a következő gyakorlatok elvégzését.

Edzés közepes tempóban

A fogyás közben végzett fizikai aktivitás nemcsak a felesleges kilóktól teszi lehetővé, hogy megszabaduljon. Már két hét aktív élet után észre fogjuk venni, hogy nyugodtabbak, mosolygósabbak, kevésbé stresszesek vagyunk, és jobban érezzük magunkat. Az edzések nem csak a külsőnket javítják, hanem az állóképességet, a kondíciót is, csökkentik a vér koleszterinszintjét, csökkentik a vérnyomást – sokáig változtathatsz rajta. Ha nem csak a karcsú alakra törődünk, hanem az egészséggel is, érdemes a kardió edzést igénybe venni. Miről szól?

A változó intenzitású intervallum edzéssel ellentétben a kardioedzés mérsékelt tempón alapul. Minden gyakorlatot legjobb mérsékelt pulzusszámmal végezni. Vonja le az évek számát 220-ból, például 220-27 = 193, a mérsékelt tempó az imént kiszámított maximális pulzusszám 60-70%-a. Tehát 193-as maximális pulzusszám esetén a mérsékelt pulzusszám körülbelül 125 ütés percenként. Hetente háromszor mindössze fél óra edzés elég ahhoz, hogy megtudd a gyors hatásokat.

Edzés közvetlenül étkezés után

Sokan elgondolkodnak azon, hogy tanácsos-e ebéd után közvetlenül az edzőterembe menni. Általában az emberek – főleg a kezdők – úgy gondolják, hogy ezzel semmi baj nincs. Sajnos nem szabad közvetlenül étkezés után edzeni. Miért? Ennek egy-két oka van. Először is álmosak vagyunk, és kevésbé időhatékonyak vagyunk az egyén edzése során.

Emellett az emésztőrendszerünknek meg kell küzdenie az éppen elfogyasztott étellel. Ennek eredményeként a testmozgás émelygést okozhat, és csak rosszul érezzük magunkat. Elegendő időt kell hagyni az ilyen helyzetek elkerülésére. Mennyi? Ez a kérdéses étkezéstől függ. Általában azonban ez körülbelül két-három óra.

Egy egyszerű uzsonna esetében ez nem így van. Ha például banánt eszel, akkor a pihenőidőnek rövidebbnek kell lennie. Általában körülbelül egy óra. Nem érdemes alábecsülni ezt a kérdést, mert az étkezés utáni edzés nem okoz nekünk örömet, így az eredmények is rosszabbak lesznek.