Utolsó poszt

A D3-vitamin használata ősszel és télen – miért olyan fontos? A kollagén fogyasztása hatékony módja ennek a fehérjének a kiegészítésének?

Az úgynevezett egészséges élelmiszer az elmúlt néhány évben világszerte nagy népszerűségnek örvend, valamint Lengyelországban is. Olyan gazdaságokból származik, ahol nem használnak vegyszereket, és bio- vagy bio-nak nevezhető.

Az ökológiai gazdálkodást jelenleg világszerte nagyra értékelik. Az Európai Unió még külön támogatásban is részesítette azokat a gazdálkodókat, akik nem használnak műtrágyát és növényvédő szert a gazdaságukban, és az úgynevezett fenntartható fejlődés elvein tevékenykednek. Az ilyen gazdálkodók sokkal több közösségi segítségre számíthatnak.

A bioélelmiszerek ma már annyira népszerűek, hogy a nagyobb városokban gyakorlatilag minden lakótelepen van ilyen termékeket kínáló üzlet. Itt lehet vásárolni húst, tejterméket, zöldséget és gyümölcsöt, azaz tágan értelmezett mezőgazdasági termékeket, de feldolgozott termékeket is, mint például darát, készételeket, kenyeret vagy fűszereket. Tekintettel arra, hogy az élelmiszerek nem konzervek, különösen kisgyermekek számára érdemes megvenni.

Egészséges táplálkozás vásár

Az egészséges táplálkozás vásárai olyan találkozók, ahol sok bölcs dolgot tanulhatsz. Mindenekelőtt szakértők jönnek tanácsot adni az étkezésről és a sportolásról. Gyors életmód és technológiai fejlődés idején ez nagyon fontos. Egyre nehezebb tanácsot kérni magának, mert mindenkinek más a problémája.

A vásáron azonban nyugodtan lehet beszélni róla, és megnézni, milyen ökológiai árukat árulnak. Ez jó alkalom ezek kipróbálására és értékes tudás megszerzésére. Sok bódé tejtermékeket, kenyeret, halat, húst, gyümölcsöt, zöldséget, valamint bort és mézet kínál. Nagyrészt vidéki gazdaságokból származnak, és ezért olyan vonzóak ezek az ügyfelek találkozói.

A vásáron engedély nélkül nem vásárolnak. Ugyanakkor tájékozódhat a hagyományos és webáruházak címeiről, valamint számos szórólapról, katalógusról és prospektusról. Ráadásul a vásár ingyenes, ami szintén előnyt jelent az ilyen találkozókon.

Dara és egészségünk

Egykor népszerű volt a lengyel konyhában, a dara felváltotta a rizst, a krumplit és a tésztát. De a dara az egyik legegészségesebb és legértékesebb élelmiszertermék, ezért itt az ideje, hogy helyreállítsa az őt megillető helyet a táplálkozásban. Dara vásárlásakor enyhén összetört és megtisztított darabokat válasszunk. Az ilyen dara az egészség szempontjából legértékesebb összetevőket tartalmazza.

Kitűnő E-vitamin-, folsav- és B-vitamin-forrás a kevés zúzott és megtisztított dara, amely káliumot (csökkenti a vérnyomást), magnéziumot (javítja az izomműködést) és nagy mennyiségű vasat (megelőzi a vérszegénységet) tartalmaz. Ezen elemeken kívül a dara mangánt, szilíciumot, cinket, kalciumot és rezet is tartalmaz. Ezért a darát fel kell venni a gyomorpanaszokkal küzdők, magas vérnyomásban vagy vérszegénységben szenvedők étlapján.

Karcsúsító diétát folytatóknak és cukorbetegeknek is javasolt a dara fogyasztása. A legegészségesebb dara a köles és a hajdina dara. Az allergiások ehetnek kölest. Minden dara alacsony kalóriatartalmú.