Utolsó poszt

A D3-vitamin használata ősszel és télen – miért olyan fontos? A kollagén fogyasztása hatékony módja ennek a fehérjének a kiegészítésének?

Számos izomnövekedést segítő eszköz van a piacon. Az edzőteremben járók, de a megjelenésük javítására vágyó amatőrök is kerüljék a tiltott vagy veszélyes szereket. Különösen a legális és biztonságos eszközök széles választéka mellett. Az egyik alapvető étrend-kiegészítő a kreatin.

Ez egy kémiai vegyület, amely természetesen előfordul az emberi szervezetben. Ennek a vegyületnek körülbelül 95%-a raktározódik az izmokban. A többi a májban, a vesében és az agyban rakódik le.

Számos tanulmány kimutatta, hogy a kreatin jótékony hatással van a II-es típusú izomrostokra, vagyis azokra, amelyek a gyors összehúzódásokért felelősek. A sportorvosok a legjobb erőt és izomtömeget növelő kiegészítőnek tartják, melynek használata nem jár mellékhatásokkal.

A legszembetűnőbb hatások azonnal jelentkeznek, miután a kreatin-kiegészítést beiktatják az étrendbe. Az erő és az izomtömeg nagyon gyors növekedése további serkentő az edzést végző személy számára a rendszeres edzéshez és hatékonyságának, valamint fizikai erőnlétének javításához.

A HMB-kiegészítő ereje

A HMB egyébként hidroxi-metil-butirát, amely a leucin lebomlásából származó melléktermék. A szervezetben az élelmiszerrel ellátott fehérjékből képződik. Kis mennyiségben egyes halak húsával és leucinnal is ellátható.

Az elvégzett tesztek kimutatták, hogy a HMB nagyon kielégítő tulajdonságokkal rendelkezik:

 • a sovány izomtömeg növekedésének támogatása
 • antikatabolikus hatás, megakadályozza az izomleépülést
 • a gyorsabb izomregeneráció stimulálása
 • testzsír csökkentése
 • jótékony hatással van a rossz koleszterin szintjére a vérben

A HMB védő hatással bír az izomzatra, ezért edzetlen embereknek ajánlott, akik edzéssel és izomtömeg növeléssel kezdik kalandjukat. A készítmény adagolása a gyakornok súlyától és az edzés mértékétől függ. Már 2-4 hét után észrevehető az izomtömeg növekedésének látható eredménye.

A kiegészítés már az 1990-es években nagy sikert aratott. Ennek ellenére keveset beszélnek látványos hatásairól.

A glutamin az egyik legnépszerűbb étrend-kiegészítő

Az edzőterembe járók, valamint az izomrendszerüket fejlesztő emberek számos étrend-kiegészítőt használnak az edzés hatékonyságának növelésére. Az egyik legnépszerűbb a glutamint tartalmazó készítmények. Teljesen biztonságos a szervezet számára, ha szigorúan betartjuk a gyártó által javasolt adagokat. A glutamint az emberi szervezetben természetesen termelik, és a kiegészítés célja csak ennek a vegyületnek a mennyiségének növelése a szövetekben. A glutamin-kiegészítők használatának fő előnyei a következők:

 • izomfehérje szintézis stimulálása,
 • az izomszövet lebomlásának megakadályozása,
 • növeli a növekedési hormon szintjét a szervezetben,
 • jelentősen lerövidíti az izomregenerációhoz szükséges időt,
 • serkenti az immunrendszer működését,
 • segít szabályozni a vér glikogén szintjét, amely az egyik fő energiaforrás az intenzív edzés során.

A glutamint tartalmazó termékek használatának egyetlen ellenjavallata a cukorbetegség. Ennek az az oka, hogy a betegségben szenvedők ezt a vegyi anyagot helytelenül metabolizálják. Ebben az esetben tanácsos orvoshoz fordulni.