Utolsó poszt

A D3-vitamin használata ősszel és télen – miért olyan fontos? A kollagén fogyasztása hatékony módja ennek a fehérjének a kiegészítésének?

A kálium az egyik legfontosabb elem, amelynek hiánya befolyásolja a szervezet hibás működését. Felelős a szív megfelelő működéséért, megakadályozza az izomösszehúzódásokat, szabályozza a testnedvek ozmotikus nyomását, szabályozza az agy oxigénellátását és megakadályozza a székrekedést. Napközben min. néhány gramm kálium megfelelően kiegyensúlyozott étrendből, kiegészítőkből vagy gyógyászati ​​termékekből.

Mik a káliumhiány okai és hatásai?

A hypokalaemiában, azaz a szervezet káliumhiányában szenvedő betegek leggyakrabban szív- és érrendszeri megbetegedésben szenvednek, illetve olyanok, akik túlzottan szedik a káliumot kimosó diuretikumokat. A vérnyomáscsökkentő gyógyszerek súlyos hasmenés vagy hányás után szintén befolyásolhatják a túl kevés káliumszintet a szervezetben.

A káliumhiány tünetei közé tartozik ujjak és lábujjak duzzanata, apátia, fáradtság, álmosság, idegesség, fejfájás, ájulás, izomproblémák, sebgyógyulási problémák, bőrszárazság, bélgörcs, elhúzódó reakció az ingerekre (a járművezetők számára fontos).

A kálium és az, ahogy a vér áthalad az izmokon

Sokan ismerik a nitrogén-monoxidot, az AAKG-t – L-arginin alfa ketoglutarát és citrullin típusú malát termékekre épülő kiegészítőt, melynek feladata az ún. pumpa, valamint a véráramlás. A lényeg az, hogy a K-vitamin helyi felszabadulása elősegíti az erek tágítását az összehúzódási területen.

A perctérfogat növelésével felgyorsult szívverésnek köszönhetően javul az edzőizmok véráramlása. Az úgynevezett az edzés utáni hiperémia megkönnyíti az anyagcsere-szubsztrátok, azaz a zsírok és szénhidrátok felszívódását. Segít megszabadulni az anyagcsere végső anyagaitól, azaz a hidrogénionoktól és a laktáttól, valamint segít az izomszövet összehúzódásában és megújulásában. Röviden: a fent leírt változtatások megkönnyítik a gyakorlatok elvégzését.

Ez az, ami miatt olyan fontos a káliumpótlás a sportolók étrendjében. Emiatt érdemes odafigyelni az SFD áruház kínálatára, melyben a kálium étrend-kiegészítők formájában többféle formában is megtalálható, melynek köszönhetően mindenki a saját ízlése szerint állíthatja be a káliumpótlás módját.

Hogyan befolyásolja a káliumhiány az izomfáradtságot?

Az izomösszehúzódás sok különböző tényezőtől függ. Befolyásolja többek között a lokális izomkörnyezet módosulása – hidrogénionok és laktátok, az idegrendszer kimerülése, amely felelős az izomzat megfelelő működéséért a motoros egységeken keresztül, valamint a genetikai anyag hiánya – izomglikogén, ATP és foszfokreatin. Ismeretes, hogy a sportoló ember teste állandó destabilizációnak van kitéve.

A sejteken belüli kálium mennyisége kb. 150 mekv/l, a plazmában az előnyös mennyiség kb. 4 mEq/l. Az izmok káliumvesztése kevesebb K-vitamint eredményez a sejtekben, és a nátriumionok mennyiségének növekedése jellemzi. Az eredmény kisebb izomösszehúzó erő. A K-vitamin elvesztése felelős az izomfáradtságért. A következtetés az, hogy azoknál a sportolóknál, akik megfelelő felkészülés nélkül túledzenek, rhabdomyolysis, vagyis a harántcsíkolt izmok leépülése alakulhat ki.

A káliumot és más értékes tápanyagokat egyaránt pótolni kell, különösen nagy fizikai aktivitás esetén. Ennek oka az egyes anyagok iránti megnövekedett kereslet és azok edzés közbeni kipirulása. Sokszor csak tápanyagokban gazdag étrend-kiegészítők szolgálják ki a szervezet megnövekedett szükségleteit, melyeket többek között meg is lehet vásárolni. az SFD boltban.