Utolsó poszt

A D3-vitamin használata ősszel és télen – miért olyan fontos? A kollagén fogyasztása hatékony módja ennek a fehérjének a kiegészítésének?

A B12-vitamin, más néven kobalamin, egy szerves kémiai vegyület, amely központi atomként kobaltot tartalmaz. Felelős az eritrociták, azaz a vörösvértestek képződésének szabályozásáért, mert részt vesz a folsav aktív formává történő átalakulásában. A B12-vitamint a B csoport vitaminjának tekintik, azaz a vízben oldódó koenzimek előfutárának. A vörösvértestek számát a hematokrit reprezentálja, ennek csökkenése a sportolók körében a fizikai erő romlását jelzi.

Mi az a gyakorlati hemolízis?

A terheléses hemolízis, más néven menetelés, azaz korai eritrocita-lebomlás, a vörösvértestek mechanikai okok miatti fokozott pusztulása, például a vörösvértestek pusztulása a láb talpi ereiben azáltal, hogy a vörösvértestek a hajszálereken keresztül préselődnek a tartós nyomás hatására. Ilyen helyzet akkor fordul elő, ha például lábunkkal erősen nekiütközünk a padlónak, és egy ilyen esemény gyakran megismétlődik.

A veleszületett tényezők a hemolízis másik oka. Általában az eritrociták átlagosan körülbelül 120 napig élnek. Ez az idő rövidebb lehet különböző szabálytalanságok miatt. Leggyakrabban a verseny- vagy állóképességi sportot űzők kevesebb vörösvértesttel küzdenek. Ez általában a B12-vitamin hiányának köszönhető, de nem mindig az egyetlen ok.

A B12-vitamin-hiány okai

A B12-vitamin hiányának gyakori oka lehet a nem megfelelő felszívódás. Az ilyen típusú problémák forrása a glikoproteinek nem megfelelő szerkezete, amelyeket a gyomornyálkahártya parietális sejtjei, az ún. belső tényező vagy Castle-faktor. A túl kevés B12-vitamin másik oka lehet a gyomor vagy annak egy részének sebészeti kimetszése, amelyet például rák, csípőbél reszekció vagy bariátriai műtét okoz.

Más okok:

 • rosszul kiegyensúlyozott étrend, szegény B12-vitaminban,
 • A Castle belső tényezőinek veleszületett hiánya,
 • autoimmun Addison-kór,
 • autoimmun betegség Biermer,
 • autoimmun Crohn-betegség,
 • alkoholizmus,
 • Helicobacter Pylori baktérium,
 • Zollinger-Ellison szindróma,
 • vegetarianizmus vagy veganizmus,
 • parazitákkal való fertőzés, például galandféreg,
 • gyógyszerek, például kolhicin, kolesztiramin, metformin, neomicin és p-aminoszalicilsav hosszú távú alkalmazása.

Ha túl magas a B12-vitamin hiány, a lehető leghamarabb pótolni kell. Az SFD boltban sok olyan termék található a vitaminok terén, amelyek lehetővé teszik az esetleges hiányosságok leküzdését, beleértve a B12-vitaminhoz kapcsolódóakat is.

Milyen termékekben található B12-vitamin?

A B12-vitamin csak állati eredetű termékekben található meg. A legmagasabb koncentráció a húsban, belsőségben, tojássárgájában, tejben, tejtermékekben, rákfélékben és halakban található. Kis mennyiségben az emésztőrendszer baktériumflórája szintetizálja. A B12-vitamint szervezetünk sokáig képes tárolni, tartalékai akár 3-6 évre is elegendőek lehetnek. Csak ezen időszak után beszélhetünk D12-vitamin hiányról. A B12-vitamin koncentrációjának ellenőrzéséhez laboratóriumi vizsgálatokat kell végezni.

Emiatt érdemes rendszeresen ellenőrizni a fontos tápanyagokat a súlyos egészségügyi szövődmények elkerülése érdekében. Az SFD áruházban étrend-kiegészítők és tápanyagok széles választéka található, melyek megfelelő megválasztásával a legkülönbözőbb anyagok legnagyobb hiányát is kiküszöbölheti.