Utolsó poszt

A kollagén fogyasztása hatékony módja ennek a fehérjének a kiegészítésének? Miért olyan fontosak szervezetünk számára az omega-3 zsírsavak?

Egészen régen nagyon népszerű volt az efedrin, a koffein és az aszpirin együttes szedése. A termék az ECA (Ephedrine, Caffeine, Aspirin) nevet kapta, az elnevezés e 3 összetevő kombinációjából származik. Rendkívül erős termogén szer volt, amit a zsírégető hatása miatt fogyasztottak. Jelenleg az efedrin értékesítése nem engedélyezett étrend-kiegészítők összetevőjeként. A Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség által készített tiltott doppingszerek listáján szerepel. Ugyanakkor az efedrin továbbra is része a köhögéscsillapító gyógyszereknek és a légúti fertőzések elleni szereknek.

Mi az a koffein?

A koffein viszont a sportolók által gyakran kiegészített étrend-kiegészítő. Nagyon népszerű stimuláns. A koffein felelős az adrenalin, a szerotonin és a dopamin termeléséért. Ezek az anyagok serkentik a központi idegrendszert és kitágítják az ereket.

Ez az oka annak, hogy egy energiaital vagy kávé elfogyasztása után több energiához jut, és gyorsabban ver a szíve. A koffein teljesen legális, és ha a csomagoláson javasolt módon veszi be, biztonságos. Egy ideje a doppingellenes listán szerepelt a sportolók hatékonyságának jelentős javulása miatt.

A koffein számos különféle étrend-kiegészítőben és tápanyagban elérhető, amelyek a piacon elérhetők. Az SFD áruház kínálata széles termékválasztékot tartalmaz, pl. ezzel az anyaggal, amely lehetővé teszi a gyakorlatok intenzívebbé tételét stb.

Mi az aszpirin?

Az aszpirin, azaz az acetilszalicilsav az NSAID-ok, azaz a nem szteroid gyulladáscsökkentők közé tartozik. Az aszpirint fejfájásra, izomfájdalmakra, ízületi fájdalmakra, influenza és megfázás, valamint szervezeti gyulladások kezelésére használják. Ennek a gyógyszernek a kisebb dózisait a stroke és a szívroham megelőzésére használják.

Aszpirin és koffein – hasznos ez a kombináció?

Az aszpirin feladata a többi NSAID-hoz hasonlóan az izomnövekedés megállítása, és a gyulladások kezelésével megnehezíti az izomerő és -erő növelését. Mivel a szisztémás alkalmazkodás előidézéséhez gyulladásra van szükség, az aszpirin káros lehet a sportolókra, különösen a futókra. Fennáll a vérzés veszélye, aminek egyes sportolók már ki vannak téve.

Kutatásokat végeztek annak ellenőrzésére, hogy az aszpirin és a koffein hogyan befolyásolja az izmok állóképességét, az erőkifejtést, a fájdalomérzetet és a szívfrekvencia növekedését a sportoló határáig tartó edzés során. A tesztek célja az volt, hogy megvizsgálják, hogyan hat az aszpirin és a koffein az emberi szervezetre, például a fájdalom ellenállására. A kísérletben olyan férfiak vettek részt, akik testtömeg-kilogrammonként 10 mg aszpirint vagy testtömeg-kilogrammonként 6 mg koffeint, vagy placebót kaptak.

Az anyagokat a gyakorlatok előtt 60 perccel 0,5 l vízzel együtt alkalmaztuk. Ellenőrizték, hogy a sportolók az RPE skála szerint milyen gyakorlatokat végeznek, azaz a munkakeménység érzékelését, a fájdalomérzetet és a pulzusszámot. Az uraknak 4, 12 ismétlésből álló gyakorlatsort kellett végrehajtaniuk a karhajlító gyakorlatokból ülve és a lábnyújtást súlyokkal.

Ennek eredményeként megfigyelték, hogy a koffein lehetővé tette több ismétlés elvégzését, miközben kevesebb fájdalmat érez, mint a placebót és az aszpirint kapó csoportban. Másrészt az aszpirin növelte a fájdalom érzékelését, és megnehezítette a gyakorlatokat, mint a placebo csoportban. Egy következtetés van: értelmetlen a sportolók aszpirint szedni. Az egyetlen jel az, hogy kezelőorvosa fogja felírni ezt a gyógyszert az Ön betegségével kapcsolatban.

Ez azt jelenti, hogy többek között aszpirint sem találnak az egyre népszerűbb edzés előtti edzéseken, miközben a koffein is jelen lesz bennük. Az SFD áruház ezen a területen tápanyagok széles választékát kínálja, amelyek olyan összetételűek, amelyek csökkentik a fájdalomérzetet és növelik az edzés lehetőségét.